Wednesday, April 30, 2008

AYAT-AYAT CINTA bercerita...

Menonton Filem Ayat-Ayat Cinta sangat mengujakan saya! Filem adaptasi dari novel popular yang ditulis oleh Habiburrahman El-Shirazy ditangani dengan baik. Ia mengisahkan seorang pemuda, Fahri bin Abdullah Shiddiq dari Indonesia yang melanjutkan pengajian di Universiti Al-Azhar, Cairo, Mesir. Fahri seorang aktivis Islam yang muda, bijak, berhemah, santun, tampan telah berjaya "mencairkan" empat hati wanita. Nurul, Noura, Maria dan Aisha seolah -olah dimantera oleh aura si Fahri! Desir pasir di padang tandus... Segar sang pemikiran hati maka terkisah Cinta yang rumit!

Kerana auranya dia difitnah dan dipenjara atas tuduhan memperkosa Noura seorang gadis yang pernah diselamatkan Fahri tapi akhirnya Fahri dikhianati oleh "si betina" yang tidak mengenang budi. Semuanya kerana dendam kerana Fahri tidak membalas surat "ayat-ayat cinta" Noura! Dendam jadi kesumat apabila Fahri menikahi Aisya gadis yang dicintainya. Maria seorang gadis Kristian, jiran Fahri dalam diam mencintai Fahri sepenuh jiwa raga. Ayat-ayat cinta diluahkan dalam catatan luka diari kecilnya. Maria hampir menemui ajalnya apabila dilanggar oleh orang upahan si perogol Noura. Maria adalah saksi penting dalam perbicaraan fitnah terhadap Fahri. Bila keyakinan itu datang, Maria dengan kudrat yang ada perlu berjuang untuk terus hidup dan demi cintanya... Maria akhirnya berjaya menyelamatkan Fahri dari hukuman gantung!

Aisya dengan rela berkongsi Fahri untuk Maria, walupun hatinya terpaksa berperang dengan emosi dia harus tabah untuk getir itu. Maria menang dalam meraih cinta dan akhirnya menjadi isteri kedua Fahri, sebelum dia pergi buat selama-lamanya... Maria memilih untuk bersyahadat... Islam adalah Ad Din... Percayalah, ada hamparan indah buatmu Maria... Betapa agung dan indahnya Islam....

Hati kecil ini terusik tentang Pengorbanan cinta yang agung dipertaruhkan. Kita tidak mungkin mencegah cinta! Tetapi cinta dunia kita kena tinggalkan tatkala kita bersujud kerana diwaktu itu cinta kita hanya untuk Khalik Pencipta! Disitu ada ayat-ayat cinta bercerita..........

Thursday, April 24, 2008

Majlis Perpisahan & Sambutan Hari Jadi






Assalamualaikum w.b.t & salam sejahtera untuk semua, terima kasih kerana terus melawat blog ini. Sekadar berkongsi cerita, hari ini Unit Pengurusan Majlis&Protokol mengadakan Majlis Perpisahan kakitangan Unit ini iaitu En Azmi Ame Hamzah yang sekarang ini telah menyandang jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif di Buluhmas Sdn.Bhd

Majlis yang diadakan di Restoran Tasik Indah Shah Alam ini turut meraikan Pn.Yanti dan En.Fadzly sempena ulang tahun kelahiran mereka. Majlis diakhiri dengan penyampaian cendera hati kepada En Azmi Ame Hamzah oleh Y.Bhg Brig Jen (B) Dato' Mohd Ariifin Yacob selaku Ketua Jabatan.

"senyumlah pada dunia, pasti dunia akan senyum pada kita"


Wednesday, April 23, 2008

Tahniah atas kebangkitan Selangor

Semalam saya sempat menyaksikan perlawanan antara pasukan Selangor menentang Kuala Muda NAZA di Stadium Shah Alam. Rasa girang di hati apabila Selangor bangkit kembali dengan membenam pasukan lawan 4 gol jaringan berbalas 1.

Kemenangan Selangor hasil jaringan Frank Seater (m-2), Safee Sali (m-19,27) dan jaringan terakhir oleh Amirulhadi Zainal pada (m-90) yang akhirnya membolehkan Selangor layak ke separuh akhir menerusi agregat 4-2. Harapan untuk Selangor semoga terus maju jaya dalam pertemuan menentang Terengganu nanti!!!

Tuesday, April 22, 2008

Mesyuarat Pertama (Angkat Sumpah) DUN Selangor

Shah Alam - Mesyuarat Pertama (Angkat Sumpah) DUN Selangor Kedua Belas berjalan lancar dengan penuh tertib. Majlis tersebut dihadiri oleh kesemua 56 Ahli-Ahli Yang Berhormat. Majlis ini menyaksikan Y.B Teng Chang Khim dipilih sebagai Tuan Speaker Dewan Undangan Negeri manakala Y.B Puan Haniza Mohamed Talha dipilih sebagai Timbalan Speaker yang mana melakar sejarah baru apabila beliau merupakan wanita pertama yang dilantik.

Mesyuarat Pertama (Angkat Sumpah) turut dihadiri oleh Ahli-Ahli Parlimen dan dif-dif kehormat yang lain. Selamat bersidang diucapkan kepada Ahli-Ahli Yang Berhormat dan tahniah diucapkan kepada semua pihak yang menjayakan Majlis pada hari ini. Kepada Abang Ali dan Mr Palikos, bersama-sama kita majukan Unit Pengurusan Majlis dan Protokol.

Sekitar Lawatan Kerja Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan ke Kuala Selangor































Sekalung tahniah saya ucapkan kepada pihak (MDKS) kerana berjaya menjadi tuan rumah bagi program Lawatan Kerja Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan ke Kuala Selangor pada 19 April lepas. Program sehari suntuk itu adalah program yang berjaya dan boleh dibanggakan. Ahli-ahli rombongan tiba di Kuala Selangor seawal jam 10.30 pagi di Homestay Sg.Sireh dan disambut meriah. Ahli-ahli rombongan juga dijamu dengan makanan tradisi seperti kueh tradisional, nasi ambang dan lain-lain. Apa yang lebih menarik, mereka juga turut disajikan sup belut!!!

Perjalanan diteruskan dengan melawat Ke Taman Alam, Bukit Melawati dan selepas itu para rombongan diberi kesempatan untuk membeli-belah hasil laut di Pasir Penambang. Walaupun terasa penat, wajah-wajah ahli-ahli rombangan tetap mengukir senyuman!
Menikmati makan malam yang lazat sambil diserikan dengan persembahan tradisional, jelas terpancar kegirangan di kalangan ahli-ahli rombongan. Kemuncak lawatan ialah menaiki sampan untuk menyaksikan kelip-kelip anugerah Tuhan di bumi bertuah.

Perjalanan itu bermula dengan satu langkah, justeru langkah-langkah perlu diteruskan bagi meneroka perjalanan yang baru! Tahniah untuk semua yang terlibat! Untuk En Saat, lestarikan tugas-tugas anda sebagai PRO yang Berjaya….

Thursday, April 17, 2008

Please stop jockeying for power! Malaysian suffered!

I believed that Malaysian truly fed up with all the this back-stabbing and bickering in Umno. There is a greater issue that need to be addressed. I'm really not understand why they wasting time jockeying for power in party??? The Government should focus on running this country and ensuring good governence!

We should realized the small people in Malaysia are suffering daily from price increases, inflation cannot even cope with daily expenses. Huh! how can the YB Ministers spend time playing politics and no working hard to help them ease their burden?

I do hope Y.A.B Datuk Seri Abdullah doing well on running this country, but if he is to step down, Malaysian hope the transition will be smooth and orderly but in order for that, it has to be a brief transition. Last but not least, I hope Y.A.B Datuk Seri Abdullah would hand over the reins to (.....????) in the best way possible.

Angkara SANTAU...

Timbul rasa simpati bila petang semalam saya dapat tahu rakan serumah sakit tenat angkara santau. Last wex memang dia tak sihat, ingat demam biasa, lagipun dah dapat treatment kat klinik. Huh, walaupun kami memang tak rapat dan hampir 5 bulan tak bercakap tapi rasa ambil berat kepada kekawan memang lahir dari hati.. budak2 bujang masing2 ada ego sendiri.. kadang2 disebabkan sikapnya yang selalu tidak rasional mengenai banyak perkara menyebabkan semua rakan2 serumah tidak bercakap dengannya. Tak ada guna ada segenggam Ijazah kalau pembawakkan diri macam budak tak sekolah... (budak2 tak sekolah pun lebih baik sebenarnya)..

Lantaran sikap yang kurang ajar, tak ada rasa hormat pada orang lain dan biadap, mungkin mengundang rasa benci pada yang lain. Saya mendapat tahu rakan ini di santau oleh orang yang berdendam dengannya. Selepas pihak Hospital gagal mengesan apakah punca penyakitnya yang datang secara tiba2 akhirnya dia dibawa berubat secara kampung oleh orang alim.. Nauzubillah... masih ada manusia keji dan kuno sanggup menggunakan santau bagi melepaskan amarah dendam. Dunia..dunia...

Inilah antara cerita isi alam, rasa takut juga menyelinap dalam kerdilnya jiwa ini. Semoga Khalik yang Maha Esa dapat mengembalikan kesihatan rakan ini. Sekadar pesanan untuk hati-hati kecil kita semua, ingatlah..kita hidup bukan hanya untuk diri sendiri tapi jua untuk orang-orang lain, kita hidup untuk Agama, ibu-bapa,bangsa, keluarga, sahabat, teman, kawan2, rakan2 dan masyarakat..justeru sama2 kita berhati-hati dalam merencana hidup. Belajarlah merendah diri dan menjadi seorang pemaaf.Moga Khalik yang Maha Esa memberi perlindungan kepada hati-hati kecil kita semua.

Tuesday, April 15, 2008

What Women Like: The Quick Answers! Is it true?

1. Cologne: A little goes a long way
2. Back Hair: Get rid of it
3. Underwear: Wear boxer briefs or boxers
4. Outerwear: T-shirts and jeans
5. Swimsuit: Wear swim trunks
6. Face: Shave it clean
7. Eyebrows: Groom them;no unibrows
8. Behavior: Be dependable and help around the house.
A nice, wholesome guy is IN, a conceited showoff is OUT.
9. Animals: Women love men who have cats

Monday, April 14, 2008

Change Job???

I'm believed that everybody will change job sooner or later (am I too much by saying this?). Sometimes, it happens by choice. Sometimes, you don't have an option. Some other times, you never plan to change your current job, well, maybe you'd think about it, or dream about it! In phase life I’m believe that everybody find something more profitable and more stable for better life.

In either case, it's important to be prepared to change jobs - because you never know when it might happen to you. But, what kind of preparation? Mentally? Physically? Financially? What? For me, the best preparation is to set your mind to accept whatever consequences for your action with redha and tawakkal, in case the move that you made is not as good as you aspect.

You may aspect yourself to be as good as yourself in the current company, with the current task, the current mate, etc. You are confident that you can always perform up to the standard, you can always hit whatever target set by the next company, but at the end of the day, you will never know what will happen next???

I can’t say I’m in a comfort zone in my current company. Everyone have a dream and something to achieve. I do hope might be one day my dream will be come true. So, I never give up finding and seized a new opportunity to get better life. I must always moving forward and be strong! Bashaa Mr Fahmee!!!

Friday, April 11, 2008

KLCC,Nim Island & Anson

9 April
Semalam..pagi yang indah.. bez bila pagi yang tidak perlu tergesa-gesa sebab ari ni aku ambil cuti rehat, peluang untuk memanjakan diri sendiri.. Shah Alam mula hujan..... aku kena bersiap awal coz i've planning go to KLCC... memang malas nak drive coz KL sure sesak, i'm prefer using public transport, he..he dapat saving duit minyak..

KLCC yang lengang, biasalah orang keje, budak2 gi sekolah, kaki lepak masih tido....yang banyak merayap pun adalah PATI... yang penting bukan senang dapat shopping di KLCC dengan tenang... i juz get my lunch dekat Rasa level 5... Nasi Padang is not bad...yummy...

2.30pm....
Masa untuk menonton di TGV, "NIM ISLAND"...satu pilihan yang sangat tepat! "pengembaraan si gadis kecil yang berusia 11 tahun yang bernama NIM..... pulau itu miliknya, dengan kudrat dan semangat yang ada, pulau itu perlu dipertahankan! Alex Rover seorang tokoh penggembara yang hebat??? watak yang tidak wujud tetapi dicipta oleh penulis terkenal yang bernama Alexendra Rover.. bayang2 itu selalu mengikuti kemana jua dia pergi.... dengan redha akhirnya bayang2 itu dilenyapkan...." - menonton NIM ISLAND menjadikan diri ini perlu berfikir dengan lebih hemah, kita tak perlu menjadi hipokrit, kena menghadapi kenyataan, menjadi diri sendiri dengan merasai kegembiraan hidup! kita tak perlu takut untuk mencari kekuatan yang luar biasa itu dalam diri sendiri dan yang paling penting kita harus tahu menghargai apa jua kita ada......

4.40pm....
My bez Chinese fwen.. Mr Anson spend time 4 have tea break wit me.. hu..hu.. i tau u busy, tapi i memang tau u struggle to see me.. huk2, semua topic kitorang sembang dari bab bola, gurls, family, economy, politics, life,frenship,foods, music sampai business........ Anson bring me to see his Show Room nearest wit KLCC... gosh!!!!! memang business yang gempaq! Anson... i not decide yet to joint ur business! u told me that u were never to force me.... i respect that... tq 4 give me the way how to earn extra money.... but Anson.............. i've to think 1st..... huk3

7.40pm...
KlCC hujan renyai... Anson temankan aku sampai ke LRT.. u r really gud fwen n very concern person....tq fwen.... bubye!!!!!!!!!!

9.30pm....
Perjalanan hari ni agak bezzz..... walaupaun rasa letih tapi ia cukup puas...bukan selalu dapat bersendirian dengan tenang! Untuk Aril my truly fwen... gua ada belikan lu kek Secret Recipe.. Choclate Indulgence.... gua tau lu memang suka punya....

10.30pm...
Take shower n zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz..........................

Tuesday, April 8, 2008

Dear All....

Dear All, It’s always a pleasure to share a story/experience/news with all of you, as I’m a person who enjoys good conversations.

I’m glad to have you here. In case you’re wondering what kind of a person I am, there’re three words that can describe me: Simple, Open-minded, and Friendly!

“From The Window of PRO” is my blog, which is mainly containing Stories from the My Journals, News, Friendship & etc.

The purposes are to share my experiences of PR/Protocol fields, Leaderships and attract more people to become my friends. This is also a token of my appreciation, my gratitude, and my admiration to all my lovable friends. Thank you for visiting my BlogSpot. Peace+Luv+Harmony……

Monday, April 7, 2008

Menggembirakan hati yang sengsara, sedih dan kecewa...

Sebenarnya nak menghilangkan rasa sengsara, sedih dan kecewa caranya ada banyak, dan keberkesanannya terpulang pada ketahanan mental Anda, emosi Anda, kesabaran Anda. Tapi saya boleh jamin cara yang saya kongsikan ni, sebelum saya menulisnya, telah diguna oleh kebanyakan orang dan telah ditulis oleh ramai pakar motivasi, penulis buku pembangunan diri dan mereka sendiri telah melakukannya dulu.

Untuk tips motivasi kali ini, saya kongsikan 7 tips asas menggembirakan hati yang sengsara, sedih dan kecewa serta cara untuk berdepan dengan emosi tersebut, saya gabungkan dengan cara saya sendiri. Kita mulakan dengan...

1. Latih Minda Melupakan Kenangan Pahit.
Bunyinya senang nak dibuat, tapi perlu diaplikasi berterusan. Mengaku saja Anda sering merasa sedih sebab banyak kali mengingat kenangan pahit atau selalu kembali ke memori silam yang lalu, betul tak? Kita kena cut connection feeling kita dengan emosi yang lalu.

Mulai hari ini, tekad untuk melupakan semua tu, selupa yang mungkin, kasi kosong abis! Bulatkan azam untuk memfokus kepada masa depan Anda, cita-cita Anda, keluarga, kerjaya, kewangan, keilmuan dan rakan-rakan. Anda takkan dapat melupakan kesemua memori pahit sekaligus, tapi lakukan step by step dengan mengalihkan perhatian Anda kepada perkara lain. Proses ini mengambil masa, tapi ia boleh dipercepatkan dengan disiplin diri.

2. Buang Sikap Risau.
Ada dua kesan dari sikap risau ni, pertama ia menarik nasib tak baik, masalah dan musibah tanpa Anda pinta. Kedua, memberi kesan buruk pada kesihatan Anda dari segi fizikal dan mental. Risau membuat Anda selalu menjadi sedih dan kecewa, kekadang takut. Untuk buang sikap risau, belajar untuk bertenang dan latih diri Anda mengawal emosi.

3. Belajar Rajin Bersyukur.
Ucap syukur atas kesemua yang Anda ada, apa saja! Misalnya, ucap syukur kerana Anda masih ada 5 deria yang lengkap, Anda boleh melihat dan menarik nafas tiap kali bangun tidur (dan bukannya bangun terus sakit jantung mahpun sudah berada di ALAM KEDUA), Anda ada kawan rapat yang memahami Anda dan Anda mempunya hanphone kesayangan Anda. Ucap syukur seikhlas hati, sebanyak yang mungkin, seikhlas mungkin hingga rasa syukur tu meresap jauh ke dalam diri Anda. Buat banyak kali dalam sehari.

4. Belajar Menjadi Pemaaf.
Sikap pemaaf dapat membersihkan hati dari perasaan negatif dan emosi-emosi negatif (takut, sedih, kecewa. gusar, menyampah, marah, geram, cemburu, tak puas hati, dendam, busuk hati). Seterusnya, meneutrakan gekombang fikiran negatif yang melekat bersarang di minda Anda.
Ketahuilah, Anda selalu rasa sedih dan kecewa kerana Anda tak memaafkan kesalahan diri Anda di masa lalu ataupun Anda tak memaafkan kesalahan orang lain tehadap diri Anda satu ketika dulu, ataupun... Anda susah menerima hakikat perbuatan salah orang lain terhadap diri Anda, yang membuat Anda sedih, kecewa dan geram tahap dewa..belajar menjadi pemaaf dan menghapus semua ni lalu menarik ketenangan datang pada diri Anda.

5. Ketawa, ketawa dan terus ketawa.
Ketawa bukan dibuat-buat, tapi biar ketawa yang benar-benar menggembirakan Anda dan menjadikan Anda girang. Tonton video yang lucu, baca cerita yang lucu, dekatkan diri Anda dengan rakan-rakan yang lucu serta cari "funny side" dalam setiap situasi, agar Anda boleh ketawa secara automatik. Ketawa dapat menghilangkan sedih. Buat apa LAYAN kecewa sedangkan Anda boleh ketawa? Come on...

6. Ubah Fikiran
Kita tak boleh merubah situasi yang boleh membuat kita kecewa, sedih dan murung. Tapi, kita boleh merubah fikiran kita dan apa yang kita fikirkan tentang situasi-situasi tersebut walau seburuk manapun ia. Rahsianya, cari sinar mentari disebalik mendungnya awan. Walaupun perkara tidak berpihak kepada Anda, cari cara bagaimana Anda boleh jumpa nilai-nilai positif di dalamnya. Fikir yang baik-baik saja, kerana ia memberi keuntungan jangka masa panjang. Rezeki Anda murah dan segala yang baik-baik datang sendiri pada Anda. Anda menjadi apa yang Anda selalu fikirkan.

Buat apa fikir yang buruk sedangkan Anda boleh tarik semua yang baik-baik? Fikir yang buruk, Anda dapat yang buruk jawapnya. Ini hukum alam dinamakan hukum sebab dan akibat. Dalam kata yang lebih advance, itu hukum Law Of Attraction.

7. Hati Mesti 'Keras'.
Bukan keras sembarangan, maksudnya kekerasan hati, kesabaran yang tinggi, pandai mengawal emosi dan menerima hakikat dengan hati terbuka. Allah menurunkan musibah, permasalahan dan macam-macam lagi bukan sekadar dugaan, tapi balasan pada perbuatan-perbuatan Anda di masa lalu. Buat baik, dibalas baik, begitu juga sebaliknya. Cuba ingat balik kejahatan kecil yang Anda lakukan pada orang lain, mungkin ada walau Anda tak sedar. Itulah perlunya kita bersikap baik dan berfikir yang baik-baik pada semua orang, benda, perkara, situasi dan keadaan.
Sebelum masuk tidur, set minda untuk jadi ceria pada keesokan harinya. Lafazkan dengan nada berbisik. Relaks, jangan terlalu mendesak diri.

Selepas bangun tidur, katakan pada diri ini adalah hari yang baru untuk Anda. Tekadkan diri untuk menjadikan hari yang baru tu hari yang baik, sungguh baik, sebaik yang mungkin dari hari yang sebelumnya! Basya!!!!!

Cerita Hujung Minggu...

Sabtu 5/4..
Pagi2 dah keluar dari Pangsapuri suci coz today i've to go to Saujana Impian.. huh, i've spending bout 8 hr in Saujana Impian.... huh..gosh... pastu petang kena rush balik S.Alam coz nak tengok football match Selangor vs Kedah.... kuang2 Selangor kalah maa..... 1-0.. kecewa gua.. nasib baik dapat vip pass... having supper wit Aril at Pak Li Kopitiam...

Ahad 6/4..
Pagi2 dah bangun nak kena basuh baju. biasala orang bujang kena rajin... gua x suka ar gi dobi... dah ler x bersih...fabrik pun cepat rosak...baju2 gua fabrik suma sensitif.... puas ati biler basuh sendiri! tapi kalu ade aweks yang sudi basuh pun orite gak ni... kul 10.30 pagi dah gerak ke Mid Vel..saje nk g tengok exhibition..sambil2 find out more information bout Masters.... gua g mid vel gerak solo maa... la, Azila (Along Bob) pun turun gak, tapi lu lambat gitau gua arrrrrr..... ops... gua singgah jap kat AEON Jusco untuk beli personal things... balik umah gua memang nak rest, penat siut... malam ni nak layan tv... my fvrite singer Ziana Zain hv performing tonite... Dingin.. gua nak tido awal tapi x lelap ar.... lapar ar..... having supper? Anson has said to me... "supper no need to take much coz supper is easy to grow fatter"... tapi gua lapar beb, kul 12 mlm... gua makan kek+teh o panas+megi goreng masak sendiri..huhhhh kenyang beb....

Friday, April 4, 2008

Buat Adam Dari Hawa

Adam Maafkan aku jika coretan ini Memanaskan hatimu sesungguhnya aku Adalah Hawa temanmu yang kau pinta semasa Kesunyian di syurga dahulu, aku asalnya dari Tulang rusukmu yang bengkok jadi tidak hairanlah Jika perjalanan hidupku sentiasa inginkan Bimbingan darimu, sentiasa mahu terpesong dari Landasan kerana aku buruan syaitan. Adam, Maha suci Allah yang mentakdirkan kaumku Lebih ramai bilangannya dari kaummu di akhir zaman. Itulah sebenarnya ketelitian Allah dalam urusanNya. Jika bilangan kaum mu mengatasai kaumku, Nescaya merahlah dunia kerana darah manusia. Kacau-bilaulah suasana. Adam sama Adam bermusuhan kerana Hawa. Buktinya cukup nyata dari peristiwa Habil dan Qabil Sehinggalah pada zaman cucu-cicitnya. Pun jika begitu maka tidak selaraslah undang-undang Allah Yang mengharuskan Adam beristeri lebih dari satu Tapi tidak lebih dari empat pada satu waktu. Adam Bukan kerana ramainya isterimu yang membimbangkan aku. Bukan kerana sedikitnya bilanganmu yang merunsingkan aku. Tapi aku risau, gundah dan gulana menyaksikan tingkahmu. Aku sejak dulu lagi sudah tahu bahawa aku Mesti tunduk ketika menjadi isterimu. Namun terasa berat pula untukku menyatakan isi perkara.

Adam, Aku tahu bahawa dalam Al-Quran ada ayat yang menyatakan Kaum lelaki adalah menguasai terhadap kaum wanita. Kau diberi amanah untuk mendidik aku. Kau diberi tanggungjawab untuk menjaga aku, Memerhati dan mengawasi aku agar sentiasa Di dalam redha Tuhan. Tapi Adam, Nyata dan rata-rata apa yang sudah terjadi pada kaumku. Kini Aku dan kaumku telah ramai menderhakaimu. Ramai yang telah menyimpang dari jalan yang ditetapkan. Asalnya Allah mengkehendaki aku tinggal tetap di rumah. Di jalan-jalan, di pasar-pasar, di bandar-bandar bukan tempatku. Jika terpaksa aku keluar dari rumah seluruh tubuhku mesti ditutup Dari hujung kaki sampai hujung rambut Tapi realitinya kini, Hawa telah lebih dari sepatutnya.

Adam Mengapa kau biarkan aku begini?Aku jadi ibu, aku jadi guru, itu sudah tentu katamu, Aku ibu dan guru kepada anak-anakmu. Tapi sekarang di waktu yg sama, Aku ke muka menguruskan hal negara. Aku ke hutan memikul senjata. Padahal, kau duduk saja. Ada di antara kamu yang menganggur tiada kerja. Kau perhatikan saja aku panjat tangga di pejabat bomba. Kainku tinggi menyingsing peha mengamankan negara. Apakah kau sekarang tidak lagi seperti dulu?Apakah sudah hilang kasih sucimu terhadapku?Adam, Marahkah kau jika ku katakan andainya Hawa terpesong Maka Adam yang patut tanggung!Kenapa? Mengapa begitu ADAM?Ya! Ramai orang berkata jika anak jahat emak bapak tak pandai didik. Jika murid bodoh guru yang tidak pandai mengajar! Adam kau selalu berkata Hawa memang degil tak mahu dengar kata Tak mudah makan nasihat, kepala batu, pada hematku yang dhaif ini. Adam, Seharusnya kau tanya dirimu, apakah didikanmu terhadapku sama Seperti didikan Nabi Muhammad SAW terhadap isteri-isterinya?Adakah Adam melayani Hawa sama seperti psikologi Muhammad terhadap mereka?Adakah akhlak kaum Adam boleh dijadikan contoh terhadap kaum Hawa?

Adam, Kau sebenarnya imam dan aku adalah makmummu. Aku adalah pengikut-pengikutmu Kerana kau adalah ketua. Jika kau benar, maka benarlah aku. Jika kau lalai, lalailah aku.Kau punya kelebihan akal manakala aku kelebihan nafsu. Akalmu sembilan, nafsumu satu. Aku, akalku satu nafsuku beribu!Dari itu Adam, pimpinlah tanganku, kerana aku sering lupa dan lalai. Sering aku tergelincir ditolak sorong oleh nafsu dan kuncu-kuncunya. Bimbinglah daku untuk menyelami kalimah Allah. Perdengarkanlah daku kalimah syahdu dari Tuhanmu agar menerangi hidupku. Tiuplah roh jihad ke dalam dadaku agar aku menjadi mujahidah kekasih Allah. Adam, Andainya aku masih lalai dengan karenahmu sendiri, Masih segan mengikut langkah para sahabat, Masih gentar mencegah mungkar maka kita tunggu dan lihat. Dunia ini akan hancur bila kaumku yang akan memerintah. Malulah engkau Adam, malulah engkau pada dirimu sendiri Dan pada Tuhanmu yang engkau agungkan itu!!!!!!!!!!

Diari Semalam....

Khamis yang redup... huh.. malas nak drive my BJV2424, i'm prefer to ride my lovable skuter Cito WKF4517.. sampai office kul 7.42... terserempak plak ngan Dato' Protokol dalam lift.. rutin pagi baca newspaper 15 minutes then baru breakfast kat pantry office.. nasi goreng kampung+ayam ciput.. ni kak yanti punya member yang jual...dah ler pedas...hu..hu orang kelantan x tahan pedas dowh.... teruskan kerja cam biasa....hari ni x busy sgt... semak fail n checking data.... nasib baik hari ni xde meeting n event...horeyyyyyyy.... lunch?makan aiskrim n minum jus mangga.. tu pun yang dah tersedia dalam freeze kat ofis.. I got call from Mahani PRO geng..my classmate time blaja kat UiTM dulu..dia ajak g dengar seminar..x larat ar.....nex time k... kuar ofis jam 5 ptg... mcm nak ujan ar......kena cepat dowhhh....gua naik moto je arini coz malas nk drive...vrommmmmmmmmmmmm...nasib baik cepat sampai umah..umah gua dekat je sek 2, no 9.... orang yang selalu datang umah gua ialah Ms Azah, secretary yg glaomurss di KDEB ...tapi dia tunggu kat luar jer di dalam cute viva..
Bella....Bella...Bella, saksikan kisah fahmee PRO plak selepas ini.... kah..kah..meminjam ayat Dr Mia dalam citer Bella.. gua minat cter tu... my bez fren aril balik lewat coz siapkan project kat lab.. so gua g dinner ngan Abe Din my housemate di Kedai Kopi kat tasik Shah Alam... my chinese fren Mr Anson sms gua utk ajak lepak di genting highlnd wexend ni....gua x boleh ar Anson.... i ve things to do..... He..he.. Mr Anson sorang bssnsman yang berjaya! gua x layan tv ar tonite... emergency dari jiran umah sebelah.... umah Maria... ada ular masuk umah dia... gua pun takut gak.....tapi buat2 berani.... Maria panggil bomba........huh...Bomba datang tengan trak besar siutttttttt...ingat kebakaran bangunan ape????tapi ularnya dapat lolos gak................orite, masa untuk tidoooooooooooooooooo.....zzzzz

Something for you think & laugh....

1. Arguing with your Boss is like wrestling with a pig in mud.
After a while you realize that while you are getting dirty, the pig is actually enjoying it.
2. Help a man when he is in trouble and he will remember you when he is in trouble again.
3. Complex problems have simple, easy to understand wrong answers.
4. It is not exactly cheating, I prefer to consider it creative problem solving.
5. Behind every successful woman, is a man who is surprised.
6. Whoever said money can't buy happiness, didn't know where to shop.
7. Alcohol doesn't solve any problems, but then again, neither does milk.
8. Most people are only alive because it is illegal to shoot them.
9. Forgive your enemies but remember their names
10.The number of people watching you is directly proportional to the stupidity of your action.
11. I remember the time I was kidnapped and they sent a piece of my finger to my father.
He said he wanted more proof.
12. Some pain is physical and some is mental, but one that's both is dental.
13. Life is pleasant. Death is peaceful. It's the transition that's troublesome."
14. Make love, not war. Heck, do both - get married !
15. If life is a waste of time, and time is a waste of life, then let's all get wasted and have the time of our lives.
16. It's hard to make a comeback when you haven't been anywhere.
17. Never argue with Idiots. They will bring you down to their level and beat you with experience.
18. Success comes in cans, failure in cant's.
19. Man who fight with wife all day get no piece at night.
20. It take many nails to build crib but one screw to fill it.
21. Man who drive like hell bound to get there.
22. Even the greatest of whales is helpless in middle of desert.

Thursday, April 3, 2008

Salam dari Fahmee

Assalamualaikum w.b.t dan Salam Hormat,
Salam perkenalan saya ucapkan kepada anda semua.... mengambil kesempatan, saya dengan rendah hati ingin membina jambatan persahabatan dengan kalian.. di samping itu saya juga ingin berkongsi dengan anda semua tentang pelbagai isu di ruangan ini... Perjalanan yang jauh itu bermula dengan satu langkah... Untuk anda semua.... "milikilah hari ini dengan penuh hemah, kerana esok belum tentu Khailan milik kita"..... Semoga Khalik yang Maha Esa merahmati hati-hati kecil kita semua... ila liqa

Istimewa untuk Hawa...Andai ada cinta???

Kasih manusia sering bermusim, sayang manusia tiada abadi. Kasih Tuhan tiada bertepi, sayang Tuhan janjinya pasti. Itulah sedikit dari lagu Raihan. Lantaran kasih manusia yang sering bermusim dan sayangnya yang tak kekal lama, kita perlu sentiasa berwaspada terutamanya dlm memilih pasangan. Andainya sakit daripada cinta itu hendak diberi pada seseorang yg boleh digelar suami, pilihlah seorang lelaki yang….
1-KUAT AGAMANYA. Biar sibuk macam mana sekalipun, solat fardu tetap terpelihara. Utamakanlah pemuda yg kuat pengamalan agamanya. Lihat saja Rasulullah menerima pinangan Saidina Ali buat puterinya Fatimah. Lantaran ketaqwaannya yang tinggi biarpun dia pemuda paling miskin.
2-BAIK AKHLAKNYA. Ketegasannya nyata tapi dia lembut dan bertolak-unsur hakikatnya. Sopan tutur kata gambaran peribadi dan hati yang mulia. Rasa hormatnya pada keluarga begitu ketara.
3-TEGAS MEMPERTAHANKAN MARUAH. Pernahkah dia menjengah ke tempat2 yang menjatuhkan kredibiliti dan maruahnya sebagai seorang Islam seperti ‘rumah urut’, disko, pub dan bar?
4-AMANAH. Jika dia pernah mengabaikan tugas yang diberi dengan sengaja ditambah pula salah guna kuasa, lupakan saja si dia.
5-TIDAK BOROS. Dia bukanlah kedekut tapi tahu membelanjakan uwang dengan bijaksana. Setiap nikmat yang ada dikonsi bersama mereka yang berhak.
6-TIDAK LIAR MATANYA. Perhatikan apakah matanya kerap meliar ke arah perempuan lain yang lalu-lalang ketika berbicara. Jika ya jawabnya, dia bukanlah calon yang sesuai buat kamu.
7-TERBATAS PERGAULAN. Sebagai lelaki dia tahu dia tak mudah jadi fitnah orang, tapi dia tak amalkan cara hidup bebas. Inilah yang sepatutnya iaitu dia tidak mudah mengambil kesempatan atas kelebihannya sebagai lelaki.
8-RAKAN PERGAULANNYA. Rakan-rakan pergaulannya adalah mereka yang sepertinya.
9-BERTANGGUNGJAWAB. Rasa tanggungjawabnya dapat diukur kepada sejauh mana dia memperuntukkan dirinya utk ibu bapak dan keluarganya. Jika keluarganya hidup melarat sedang dia hidup hebat, nyata dia tak bertanggungjawab terhadap keluarganya.
10-TENANG WAJAH. Apa yang tersimpan dalam sanubari kadang-kadang terpancar pada air muka. Wajahnya tenang, setenang sewaktu dia bercakap dan bertindak. Dia tidak mudah melenting dan tidak panas bara.

Pak Lah deny the speculating....

"I am here. They are all speculating that i want to run away. That i have quit. But why should I resign? My goverment has a strong. Although not two-thirds, it is strong. Why should I run away from responsibility?"